Przedświąteczny karp dla nowohucian
Smażony karp w chrupiącej skórce to jedno z ulubionych dań wigilijnych. Ryby pochodzą z ekologicznych stawów z Doliny Będkowskiej. Do Krakowa przyjadą już usmażone i gotowe do zjedzenia.
Ubiegłoroczne przedsięwzięcie spotkało się z bardzo ciepłym przyjęciem przez krakowian. Jeszcze na długo przed oficjalnym rozpoczęciem wydawania karpia, ustawiały się kolejki mieszkańców, a w każdym miejscu rozdano około 1500 porcji. Wśród osób, które uczestniczyły w poczęstunku, największą grupę stanowiły osoby starsze i znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej.
– „Przedświąteczny karp dla mieszkańców” jest pomysłem Bartłomieja Szczoczarza – właściciela gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska. Miasto przyjęło tą inicjatywę z otwartymi ramionami i chce mu za nią serdecznie podziękować. Ta nowa tradycja, która się pojawiła w naszym mieście wprowadza mieszkańców w serdeczną, radosną i świąteczną atmosferę. Ubiegłoroczne przedsięwzięcie spotkało się z bardzo ciepłym przyjęciem przez krakowian, mamy nadzieję, że i tak będzie w tym roku – powiedział Andrzej Kulig, zastępca prezydenta Krakowa ds. Polityki Społecznej i Komunalnej.
Kolejne poczęstunki rozpoczną się o godz. 16.00 i odbywać się będą w sześciu lokalizacjach Krakowa:
- środa, 8 grudnia – przy pętli tramwajowej Bronowice Małe
- piątek, 10 grudnia – w okolicach pętli tramwajowej Kurdwanów
- poniedziałek, 13 grudnia – na placu Wolnica
- środa, 15 grudnia – przy pętli tramwajowej Krowodrza Górka
- piątek, 17 grudnia – na Małym Rynku
Zdj. Świerzowski kraków.pl
Komentarze
Nie dodano jeszcze komentarzy.