Czy uchwała antysmogowa zmieni smak pizzy?
Wszystkiemu winien smog unoszący się nad miastem szczególnie w sezonie zimowym. Normy zanieczyszczeń powietrza zostają przekroczone i taki stan utrzymuje się do wiosny, czyli do zakończenia sezonu grzewczego.
Uchwała antysmogowa obejmuje zakaz spalania nie tylko węglem, ale także drewnem. To oznacza, że pizze wypiekane w piecach opalanych drewnem będą musiały być pieczone w inny sposób, np. przy użyciu instalacji gazowych. Tylko duże pizzerie z ruchem powyżej 500 gości na dobę będą mogły piec pizzę w sposób tradycyjny. Pozostałe od 1 września 2019 muszą przerzucić się na gaz lub prąd. Sytuacja budzi wątpliwości właścicieli małej gastronomii.
Właściciel jednej z nowohuckich pizzerii, w której pizza opalana jest drewnem uspokaja swoich klientów.
– Wprowadzenie uchwały najprawdopodobniej nie zmieni profilu naszej restauracji, już teraz palimy w piecu wysokiej jakości drewnem” – mówi właściciel pizzeri House Pizza. Jednocześnie potwierdza, że pizza wypiekana w piecu za pomocą drewna ma swój jedyny, niepowtarzalny dębowy aromat, który nie sposób uzyskać w piecach elektrycznych
Komentarze
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz